Kräftskiva 2023

Detta inlägg är en annons för Partykungen.se och innehåller annonslänkar

Planera inför kräftskivan

Förhoppningsvis tar sommaren aldrig slut! Det är den underbara årstiden när vi kan njuta av soliga dagar och ljumma kvällar. Och med sommaren kommer också den älskade traditionen – kräftskivan! Har du någonsin känt dig stressad över att hitta alla nödvändiga saker för att göra din kräftskiva perfekt? Oroa dig inte! Vi har gjort jobbet åt dig och listat ut allt du kan tänkas behöva för årets kräftskiva.

Kräftskiva – dekoration och dukning

Planera du för en riktigt härlig kräftskiva? Då kan jag inte annat än att hålla med om att dekorationer med kräftmotiv är ett måste för att skapa den rätta stämningen! Vad är väl en kräftskiva utan hattar, lyktor och bordsdekorationer som speglar temat?

Först och främst, tänk på att hänga upp färgglada lyktor och solfjädrar med kräftmotiv i festlokalen eller trädgården där ni ska fira. Det ger direkt en festlig och glad atmosfär. På borden kan ni dekorera med konfetti-kräftor för att addera extra detaljer och färg. Tänk på att det är detaljerna som gör skillnad!

För att ytterligare förstärka temat kan du använda bordstabletter för engångsbruk med kräftmotiv. Det gör inte bara dukningen enkel och bekväm, utan det bidrar också till den enhetliga stilen och känslan av att allt hör ihop. Dessutom slipper ni onödig städning efteråt!

När det gäller serveringen av kräftorna kan du välja mellan att placera dem på ett dukat långbord så att alla kan nå, eller så kan du arrangera tillbehören och kräftorna som en buffé där gästerna kan servera sig själva. Det är alltid bra att tänka på att göra det smidigt och tillgängligt för alla.

Och kom ihåg, desto fler dekorationer desto bättre! Fyll rummet med festliga detaljer som papperstallrikar, pappersmuggar, lyktor, ballonger, haklappar och konfetti. Det är dessa små saker som tillsammans skapar den perfekta atmosfären för en riktigt lyckad kräftskiva! Klicka här för att komma till dekorationerna >>

Festlykta Glad Måne

Festlykta Glad Måne

När har man kräftskiva?

Kräftskivan är en höjdpunkt för många svenskar och brukar äga rum under sensommaren, oftast någon gång mellan augusti och september. Traditionellt sett hålls den oftast i augusti, men det finns ingen exakt fastställd dag som gäller för alla. Vissa väljer att ha den tidigt i månaden medan andra föredrar att vänta lite längre in på hösten. Oavsett vilket datum man väljer, är det en tid för att njuta av god mat, dryck och sällskap!

För många är kräftskivan mer än bara en middag, det är en hyllning till sommaren som varit och en välkomnande av hösten som står för dörren. Kräftorna kokas och serveras tillsammans med delikatesser som västerbottenpaj, nubbe, räkor och goda ostar. Sång och skratt fyller luften medan man bär pappershattar och lyfter snapsen i en härlig skål. Det är en fest där alla får vara med, gammal som ung, och där traditioner går hand i hand med glada skratt och trevliga samtal.

Allt du behöver till kräftskivan

Inbjudan

Sommarens höjdpunkt närmar sig med stormsteg – kräftskivan! och då  vill man inbjuda  alla nära och kära till en minnesvärd kväll fylld med smaskiga kräftor, goda tilltugg och glädje. För att göra denna tillställning så lyckad som möjligt, är det viktigt att planera i tid och förbereda allt som behövs. Här kommer några tips för att göra din kräftskiva oförglömlig:

  1. Inbjudan: Börja med att skicka ut inbjudningar i god tid innan kräftpremiären. Ett tips är att använda ett tema som sätter stämningen för festen, som “Kräftskiva i sommarnattens ljus” eller “Njut av kräftor och vänner”. Glöm inte att ange datum, tid, plats och eventuellt klädkod om du önskar det.
  2. Gästlista: Räkna ut hur många som kan tänkas delta på kräftskivan. Eftersom många har semester just runt kräftpremiären kan det vara bra att checka av med vännerna i förväg. När du vet antalet gäster blir det enklare att planera mat och dryck.
  3. Kräftor och tillbehör: Bestäm hur många kräftor som behövs för att mätta alla gäster. Kom ihåg att en del gäster kanske inte äter kräftor, så se till att ha alternativa rätter för dem. Förutom kräftor, glöm inte att köpa tillbehör som bröd, ost, sallad och såser för att komplettera festmåltiden.
  4. Dukning och dekoration: Skapa en festlig atmosfär med hjälp av en genomtänkt dukning och dekorationer. Färgglada dukar, kräftljuslyktor och blommor i somriga färger kan göra underverk för stämningen. Se till att det finns tillräckligt med tallrikar, bestick, glas och servetter för alla gäster.Papperstallrikar Kräftskiva

    Papperstallrikar Kräftskiva

  5. Dryck: Förse bordsplaceringen med ett bra urval av drycker. Öl och snaps är traditionella drycker till kräftor, men tänk också på att ha alkoholfria alternativ för dem som inte dricker eller kör bil.
  6. Underhållning: För att hålla festen levande och rolig kan du planera några enkla underhållningsaktiviteter. Kanske en kräftskiva-tävling, musikquiz eller bara lite lekar som får alla att skratta tillsammans.
  7. Säkerhet och väder: Kontrollera att du har tillräckligt med sittplatser och skydd från eventuellt regn eller stark sol. Se även till att det finns tillräckligt med utrymme för barn att leka säkert, om det blir en familjevänlig tillställning.

 

Servetter, haklappar, tallrikar, bestick, snapsglas med mera

Servetter – En given räddare i nöden! Se till att ha massor av servetter till hands så att alla kan torka av sig efter kräftätandet. Kräftor är ju kända för att vara kladdiga, men med gott om servetter kan gästerna njuta av den läckra maten utan att oroa sig för fläckar och kladd.

Haklappar – Ge gästerna en lekfull twist genom att erbjuda roliga haklappar. De kommer inte bara vara praktiska när det blir kladdigt, utan de kommer också att skapa glada skratt och ge festen en avslappnad atmosfär.

Tallrikar och bestick – Satsa på engångstallrikar och engångsbestick för att förenkla städningen efteråt. Det blir enkelt att bara kasta allt i sopsäckarna när festen är över. Du kan hitta färgglada tallrikar och bestick för att addera ännu mer feststämning till dukningen.

Papperstallrikar Kräftskiva

Papperstallrikar Kräftskiva

Snapsglas – Kräftskivan är inte komplett utan snaps! Se till att ha snapsglas för alla gäster så att de kan höja glaset och skåla i goda vänner, familj och en trevlig stund tillsammans.

Tallriksunderlägg – För att skydda bordet och undvika fläckar och vattenringar kan du placera tallriksunderlägg under engångstallrikarna. Det kommer att hjälpa till att hålla festbordet fräscht och fint.

Våtservetter – Förutom vanliga servetter kan det vara en bra idé att ha våtservetter tillgängliga. De är perfekta för att snabbt torka av händer och ansikten, och de kan också vara till hjälp om någon skulle kladda ner kläder eller andra ytor.

Ljuslyktor Kräftskiva

Ljuslyktor Kräftskiva

Dekorationer – Ge din kräftskiva den rätta stämningen med roliga och festliga dekorationer. Häng upp färgglada lyktor, ballonger eller flaggor i traditionella kräftfärger som rött och gult. Det kommer att skapa en mysig och inbjudande atmosfär för dina gäster att njuta av.

Ballonger Kräftfest

Ballonger Kräftfest

Städtips – Förbered dig för en smidig städning genom att ha tillräckligt med stora sopsäckar till hands. När festen är över kan du enkelt kasta allt engångsmaterial och rester i säckarna och slippa den omfattande disken.

Med dessa tips och dekorationer är du redo att arrangera en fantastisk kräftskiva som dina gäster kommer att minnas länge. Glöm inte att njuta av den goda maten, snapsen och framför allt sällskapet under denna trevliga tillställning.festen är slut. Här hittar du alla dekorationer för kräftskivan! Ha en riktigt lyckad kräftskiva! 🦞

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *